man relaxing in hammock looking at sunset
Flamingo Diving flag and dive shop at sunset
Flamingo Diving shop
Flamingo Diving lagoon
Flamingo Diving dive outdoor classroom
flamingo lagoon with man in hammock at the shop

Auke Kaspersma

We komen reeds 10 tallen jaren bij de Leeuw en als wij kopen nemen wij zoveel mee als het kan we moeten naar België en voor ons is het 200 km heen en 200 km terug, de smaak is het beste aan zuren wat wij gegeten hebben zoooooo lekkkkkkkker !
Tot de volgende

★★★★★

Natalie Hershel

Veel te lang niet geweest. Wat is dat zuur toch heerlijk. 185 jaar traditie en fantastische recepten. Ga langs, dit een beleving. Van het zuur van de Leeuw krijg je geen zuur!

★★★★★

Jeffrey Uitermarkt

Blijft een geweldige winkel met super personeel was er voor het laatst geweest met mijn ouders maar blijft het zelfde gewoon jeugd sentiment super. 

★★★★★

Donderdag, Vrijdag en Zondag

09:00-17:00

Bijna twee eeuwen aan Amsterdams Jiddisch tafelzuur.

verse Amsterdamse zuurwaren

De enige echte Amsterdamse zuurwaren

De Joodse handel in zuurwaren werd van oudsher verdeeld tussen de families Zwaaf, Alegro en De Leeuw. Wij zijn de enige overblijvende Amsterdams Joodse familie die nog in het zuur zit.

Oude foto De Leeuw venters

Al 170 jaar een begrip

Een rijke geschiedenis waar zelfs Vincent van Gogh geïnspireerd raakte door de kleuren van onze zuurwaren.

Diving regulators draped over dive tank

De lekkerste delicatessen, per schep en per stuk

Nog steeds bereid en verkocht zoals we dat meer dan 170 jaar lang doen. Onze originele handelsvergunningen liggen in het Stadsarchief Amsterdam als Nationaal erfgoed.

looking out over sea from ocean oasis beach club restaurant sea

Authentiek Amsterdamse gastvrijheid

Ervaar oud Amsterdam in ons gezellige winkeltje.

Ontmoet familie De Leeuw

Een berip sinds 1850

De Geschiedenis van Amsterdams Tafelzuur

Al eeuwenlang dreven Joodse families in Amsterdam handel in zuurwaren, verspreid over de hele stad. De zuurhandel was een essentieel onderdeel van het stadsleven, met de families Zwaaf, Fransman, Allegro en De Leeuw als vooraanstaande namen. Elke familie had haar eigen unieke recepten en smaken, die van generatie op generatie werden doorgegeven. Onder hen blonk Familie De Leeuw uit vanwege hun onderscheidende smaakprofielen en ambachtelijke benadering.

Ondanks de ontberingen van de oorlog, keerde Familie De Leeuw na de donkere dagen van de Holocaust terug naar Amsterdam om hun eeuwenoude traditie voort te zetten.

Als de enige originele Joodse zuurhandel die herrees, belichaamden ze de veerkracht van een gemeenschap die vasthield aan haar culturele erfgoed te midden van onvoorstelbaar verlies.

Fred en Monique De Leeuw koesterden de erfenis van hun voorouders en hechtten enorm veel waarde aan traditie. Het recept dat hun overgrootvader, Isaac De Leeuw, had bedacht, bleef onveranderd door de tijd heen.

“Vroeger, in een tijd waarin koelkasten nog niet bestonden, was conserveren de sleutel tot het behoud van voedsel”, legde Fred uit met een glimlach. “Isaac ontwikkelde zijn eigen bijzondere smaken en technieken voor het conserveren, en trok met zijn kar langs de kronkelende straten van Amsterdam om zijn waar aan de huizen te verkopen.”

1850 – Heimie

1870 – Isaac

1910 – Nathan

1946 – Isie

1970 – Fred’s moeder, Greta

1990 – Fred, Monique en Bianca

Ouderwets uniek

Het bewaren van seizoensgroenten

Wat is nu het geheim van het succes van De Leeuw?

Tegenwoordig is inleggen en fermenteren weer helemaal in de mode. Bij de Leeuw is dat proces juist altijd authentiek gebleven. Het conserveren van verse seizoensproducten in combinatie met een uniek en geheim verwerkingsproces staat aan de basis hiervan. Deze recepten zijn door de familie de Leeuw zelf ontwikkeld en worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Van oudsher gaat alles per schep. Alles gaat op gevoel en niet op de weegschaal. Dat is altijd zo geweest en dat is ook zo gebleven. “Wij hechten veel waarde aan traditie, daarom zijn de openingstijden nooit veranderd”. Door het drukke verkeer besloot Isaac ook een winkel te openen. De winkel is slechts drie dagen per week geopend, donderdag, vrijdag en zondag. “Isaac ging op de andere dagen namelijk nog steeds met zijn kar langs de huizen”.